Špansko-italijanski konzorcijum gradi novi Žeželjev most

Ugovor o izgradnji novog Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu, sutra će biti potpisan sa špansko - italijanskim konzorcijumom, koji čine "AZVI" i "Horta Koslada" iz Španije i "Tadei" iz Italije. Vrednost čitavog posla je oko 45,3 miliona evra, a novi most treba da bude sagrađen za 32 meseca. Izgradnju novog Žeželjevog mosta, na temeljima starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, sufinansiraju Evropska unija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su Železnice Srbije preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime države Srbije.

Špansko-italijanski konzorcijum gradi novi Žeželjev mostUgovor o izgradnji novog Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu, sutra će biti potpisan sa špansko - italijanskim konzorcijumom, koji čine "AZVI" i "Horta Koslada" iz Španije i "Tadei" iz Italije.

Vrednost čitavog posla je oko 45,3 miliona evra, a novi most treba da bude sagrađen za 32 meseca, saopštile su danas Železnice Srbije.

Ugovor će, u Vladi Vojvodine,potpisati šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

Izgradnju novog Žeželjevog mosta, na temeljima starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, sufinansiraju Evropska unija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su Železnice Srbije preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime države Srbije.

Izgradnju čelične konstrukcije mosta finansiraće EU iz bespovratnih sredstava IPA fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra.

Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra.

Ta sredstva pokrajina i grad finansiraće u odnosu dva prema jedan, tako što pokrajina obezbeđuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.

Na međunarodnom tenderu, koji je realizovan po procedurama EU, bilo je 10 ponuda, kojima je obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Špansko-italijanski konzorcijum je ispunio sve zahtevane kriterijume i ponudio najnižu cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik